Zumba Fitness tehokasta liikuntaa joka virkistää kehoa ja mieltä!

Varusteita talveen ja tunneille

Lokakuu. Ajankohtaan nähden lämpimistä ilmoista huolimatta tuli aika hakea talvivaatteet kellarista. Muistin kivan villakangastakkini, joka on juuri nyt muodikas, kun armeijatyyppinen tyyli on nousemassa jälleen pintaan. Mutta zumba aiheutti jälleen yllätyksen: takki oli kesän aikana kasvanut! Sen viime talvena niin täydellinen istuvuus oli kadonnut: kylkeen jäi ainakin kymmenen senttiä tilaa. Sama ongelma tuntui vaivaavan vähän jokaista takkia. Varoituksen sana siis: zumba aiheuttaa tällaista.
On sunnuntai, eli tänään oli tunti. Kävin tunnin alle lenkkeilemässä liki pari tuntia ja nopsasti syömässä kotona. Tunti tuntui erityisen tehokkaalta lenkin päälle ja lopussa minua odottikin sykemittarissa mieluisa yllätys: yli kuusisataa poltettua kaloria. Niin korkealle sykkeet eivät ole nousseet pitkään aikaan. Sykemittari on tunneilla hyödyllinen kaveri; ei sillä, että numeroilla olisi niin väliä, mutta se kannustaa tekemään kunnolla ja tarpeeksi lujaa koko ajan ja näyttää sopivan sykealueen- toisin sanoen, pitäisikö vauhdittaa menoa vai hidastaa, jos malttaa.
Ajattelin kertoa, mitä viime jouluna joulupukilta saamani mittarin kertymät näyttävät nykyään, vain kaksi ja puoli kuukautta ennen kokonaisen vuoden treenipäiväkirjan täyttymistä. Olen käyttänyt mittaria säännöllisesti ja vain arkiliikunta, vaikka se onkin tärkeä osa liikkuvaa elämäntapaa, puuttuu lukemista. Olen urheillut 24.12.2010 lähtien 293 tuntia. (Seuraavan vuoden saldo tulee olemaan isompi, koska tässä lukemassa on mukana viime vuoden alku jolloin kävin zumbatunneilla kerran viikossa tai maksimissaan kahdesti viikossa.) Kaloreita on poltettu 75 132. Keskiarvoja laskee matalasykkeisempi ja pitkäkestoisempi liikunta, jota harrastan kevyesti zumbatuntien välissä. Painoa on siis pudonnut jo aiemmin mainitsemani 12 plus/ miinus kiloa. Painoni on itse asiassa korkeampi kuin koskaan tässä vaatekoossa, koska lihaksen massa on suurempi kuin rasvakilojen. Ja zumbahan on ollut taas se kiinteyttävä ja lihaksiakin kehittävä liikuntamuoto, joka on muokannut kroppaa tehokkaasti.
Sunnuntain toinen tunti on nykyään zumban alkeet. Aivan mahtavaa, että niin sille kuin muillekin Kristan tunneille voi ja saa tulla juuri niiden taitojen kanssa, jotka itsellä on. Paikkani on yleensä eturivissä keskellä, mutta tänään lähdin kesken tunnin avaamaan toiselle tunnille tuleville ovea. Jäin sitten ihan mielenkiinnosta kokeilemaan, millaista onkin zumbata eri kohdassa salia. Olipa muuten jännää, sieltä tunti näyttää ihan erilaiselta kuin eturivistä. Näki oikein kunnolla, kuinka ihmisillä oli kivaa. Taidan kokeilla tätä toistekin, kokemus oli eri tavalla kollektiivinen kuin edessä kaikkiin selin. Sitä paitsi, pitäisi vaihtaa joskus muutenkin paikkoja salissa niin että ne, jotka ovat vasta aloittaneet tai eivät ole koskaan kokeilleet eturiviä, voisivat kokeilla sitäkin (tietysti ainoastaan vain, jos haluavat.) Vetäjän lähellä musiikki tulee täysillä iholle ja näkee kaikenlaisia pikku vivahteita ja variaatioita Kristan tanssissa, joita voi sitten itsekin kokeilla.
Syksy on tuntunut tähän asti aivan erilaiselta kuin aiemmin, vaikka joudunkin ehkä ostamaan muutamia takkeja. (Vaateostoksilla on nykyään kivaa, vaikka en tosin tiedä, missä arkivaatteita enää käyttäisin. Kaikkein kovimmassa käytössä lähes joka päivä kun ovat urheiluvaatteet.) Tietääkö kukaan, myydäänkö missään sykemittariin lyhyempiä ”vöitä”? Olen kyllä itsekin myynyt mittareita joskus, mutta en ole joutunut aiemmin pohtimaan asiaa.

Sykemittaria ja zumbavaatteita tärkeämpiä varusteita tunnilla ovat kyllä hikinauha,hyvät kengät,  juomapullo ja iloinen mieli. Iloista mieltäkään ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan kotoa, sillä sen saa kyllä tunniltakin. Ja sen saa viedä mukanaan kotiin! Eihän onnea mitata millään mittarilla, sitä että jalka nousee kevyemmin ja varmemmin. Kaikista näistä lukemista  ja varusteista innostumisesta huolimatta se on se juttu, jolla erotetaan aikaisempi elämä tästä uudesta.

 1. 2 kommenttia

  • Anomuumi sanoo:

   Sykemittarivöistä: ainakin Polarilla ja Suunnolla on useamman mittaisia vöitä.

   Varusteista ja muista puheen ollen: saisiko blogiin listaa tunneilla soitetuista biiseistä? Nyt pimenevinä iltoina energiset biisit voisivat toimia lenkkimusiikkinakin. :D

  • Satu Lepistö sanoo:

   Hei, kysäisen asiaa Kristalta kunhan ääni pelittää taas. Nyt minusta ei tule kuin surkeaa pihinää. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*